“Facebook gives us what we lack in real life”

Säger den brittiska antropologen Daniel Miller i en intervju.

http://www.uoc.edu/portal/english/sala-de-premsa/actualitat/entrevistes/2011/Daniel_Miller.html

Facebook förändrar människors liv. För det mesta till det bättre är en av slutsatserna i Millers bok Tales of Facebook http://politybooks.com/book.asp?ref=9780745652092. När det gäller diskussionen om Facebook som integritetshot menar Miller att vårt fokus på behovet av integritet är överbetonat.

“Loneliness is a much bigger problem in our society than privacy. The truth is that Facebook gives us what we lack in real life”, menar Miller.

Vad har det då att göra med vad vi gör/kan göra på jobbet? Kopplingen är inte solklar men jag tycker Millers studie verkar intressant (har inte läst boken…ännu).   Dels för att han har studerat hur ett socialt och tekniskt verktyg kan förändra människors kommunikation och dels hans fokus på hur tekniken kan möjliggöra kommunikation som annars kanske inte blir av.  

En viktig vinst med verktyg som Facebook, tycker jag, är de små sakerna som blir sagda, som kanske aldrig skulle bli sagda annars. Små kommentarer som kan tillföra en annan människa något värdefullt och som i sin tur kanske delar med sig till andra. Information som är värdefull men som i vår hektiska tillvaro kanske bedöms som för liten att dela med sig av  på andra sätt  eftersom “transaktionskostnaden” blir för stor. Som när min före detta antropologkollega, Katarina Graffman, delade med sig av länken ovan via Facebook häromdagen. Med några enkla knapptryck på datorn eller telefonen delade hon med sig av något som gav mig en input som vida överstiger tidsåtgången i den enkla handling av generositet som hon utförde. Nästa gång kanske jag kan bidra med något som Katarina eller någon annan har användning för.

Vad mer får vi ut av den sociala webben som saknas IRL?

Advertisements
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s